Aulis Mäkirinne: Tapahtumia Jussilan talossa – kirjan esittely

Aulis Mäkirinne on kirjoittanut vuonna 2008 Tapahtumia Jussilan talossa -muistelmateoksen, jossa kerrotaan elävästi Suomenniemen, Kakkolan kylän, Jussilan talon ja Saalastin perheen tapahtumista ja elämästä kotirintamalla viime sotien aikana sekä sotien jälkeen. Tarinoissa on mukana monia suomenniemeläisiä isäntiä, työmiehiä ja muita osaajia.

”Lähdin setäni kaveriksi jatkamaan työtä jonka hän oli pari vuotta sitten alkanut ja joka oli keskeytynyt ajan sekavuudessa. Tulimme Jussilan taloon. En tuntenut Kakkolan kylästä ketään muita kuin Korpisalon veljekset meille yhteyden urheiluharrastuksemme johdosta.”

”Mennessäni Jussilaan en tuntenut heistä ketään, en isäntää, emäntää, Penttiä enkä tyttäriä Marttaa ja Annikkia. Muistini mukaan talossa oli silloin työmiehenä Ilpo Turkki, joka myöhemmin sanoi olevansa Lusin Jaakon pojan poika.

Näin minulle mahdollistui tuntuma taloon jonka ainoastaan tiesin jossain olevan ja jonka heikoksi käynyttä kattoa olimme tulleet uusimaan.”